domingo, 19 de agosto de 2012


                                                 HOME A L'AIGUA 
 
                                    
                                       Una ànima amb espardenyes
 
En Pau Gener és un traginat jove adult, un poeta rocker, un pagès d'hora baixa i torrada al caliu, un urbanita tavernari, loquaç o melancòlic, tendre o esperonat, però sempre intens, sempre escodrinyant sota les faldilles de l'innegable (sota les faldilles de l'existència, en paraules seves).
Filtra el que mira pel darrere de vàries trinxeres: la gorra de visera llarga, que tamisa sobre el ulls només la lluminositat necessària, unes ulleres de miop que mai abandona, delimiten territori i sovint emmarquen uns ulls que es fan petits acompanyats alhora d'una insinuació de somriure sorneguer. Si el sorprens en aquesta actitud és que alguna idea enginyosa i/o mordaç li dansa pel còrtex.
Coneix el món des de dins. Fora més propi dir que n'ha viscut molts. Patint-los i disfrutant-los alhora intensament, i això, queda palès en la seva literatura.
Avui ens toca enfonsar-nos en el seu darrer llibre "Home a l'aigua". Novel·la, llibre de narracions breus, poesia narrada? A qui l'interessa l'etiqueta? No és l'etiqueta el que ens emociona, sinó el el que conté. Si el què diu és fresc, innovador, subtil, ben tramat i ben travat, ja tenim el llibre. El bon llibre. I aquest ho és sens dubte. Una alenada de llibertat, d'honestedat i d'ofici. Perquè marinant tot el que hem dit, en Pau Gener mai descuida el llenguatge, acarona les paraules i les encaixa amb esperit de rellotger.
Des de les primeres planes d'aquest llibre es fa evident que l'autor està disposat a donar-nos unes bones garbellades de la pròpia existència, amb honestedat, exempt de prejudicis i de correcció política. Amb un exercici d'introspecció que no és de saló, ni de tertúlia literària, sinó prenyat de passió vital, llepant-se les ferides però plantant cara. I certament, aquesta actitud és molt d'agrair.
Transitant per questes pàgines et pots reconèixer o no, però sempre es pot descobrir l'home, les seves pors, inconformismes, certeses o dubtes eterns, l'home a punt de naufragar i l'home-gegant victoriós que torna a treure cap, l'home succionat per la foscor que retroba l'esperança en temps de descompte, la passió amorosa en trànsit del cel a l'infern, i tornar-hi. L'home que renega a estones de tot mentre mira de reüll cada pista que deixen els fils que tiren de la vida. L'home que accepta sense rubor moltes febleses pròpies o alienes, però que es revira sobtat contra qualsevol manifestació d'arrogància o d'estupidesa humana. Hi ha coses amb les que no és possible combregar i Pau Gener els hi passa la navalla sense retòrica, zis-zas.
Passeu senyores, senyors, joves i grans, us convido a llegir aquest llibre, a enfonsar-vos-hi per sortir-ne crescuts i gegants, perquè avui és també un bon dia per recomençar. Endinsar-vos en un univers sense cotilles ni complexes, sense carrils marcats,sense pòlisses d'assegurances, sense airbags que t'ofeguen quan et salven.
Imagino en llegir aquest llibre, en Pau Gener a la porta del mas, assegut al banc de pedra amb la gossa als peus. Ella, escolta incrèdula aquesta conversa d'una sola direcció, soliloqui sincer, com d'una ànima amb espardenyes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario